top of page
OM OSS

Aksum är inte bara namnet på mitt bokförlag, det är även namnet på en mycket gammal stad i norra Etiopien. För tvåtusen år sedan var Aksum inte bara en stad utan även ett mäktigt kungarike, som var känt i hela den antika världen.

 

Där utvecklades det skriftspråk, Ge'ez, som än idag används i Etiopien. Vår logotyp består av tecken skrivna med Ge'ez. Det står helt enkelt Aksum i logotypen. I Etiopien talas - och skrivs - många olika språk. Det lär faktiskt finnas ungefär 70 olika språk i Etiopien. Amarinja, tigrinja och orominja är de tre största.

 

Amarinja, eller amhariska som språket ibland kallas på svenska, liksom tigrinja tillhör gruppen semitiska språk där även arabiska och hebreiska ingår. Amarinja och tigrinja skrivs med det unika etiopiska alfabetet Ge'ez. Det är ett stavelsebaserat alfabet där i princip varje tecknen representerar en konsonant och en vokal. Totalt finns det 290 olika tecken.

Bokförlaget Aksum bildades år 2010. Jag som äger och driver förlaget heter Azeb Binega. Jag är född och uppvuxen i Etiopien men flyttade till Sverige 1990. När jag så småningom fick egna barn ville jag gärna att de skulle lära sig mitt modersmål.

Ja, egentligen har jag två modersmål, för hemma talade vi både tigrinja och amarinja. Jag ville också att mina barn skulle känna sig delaktiga i min kultur, även om de växer upp här i Sverige. Jag vet att många föräldrar med etiopiskt ursprung känner samma sak. Men det etiopiska kulturutbudet har varit ganska begränsat i Sverige.

Till min glädje finns det numera flera bra etiopiska restauranger i Stockholm. Etiopiska musiker kommer regelbundet hit för att uppträda. Enjera, berberi och andra nödvändiga ingredienser i det etiopiska köket går att köpa i många affärer. Däremot är det ganska svårt att hitta etiopiska barnböcker.

Därför bestämde jag mig för att börja skriva en egen barnbok på amarinja för tio år sedan, "Stella ena Elsa". Sedan dess har jag fortsatt skriva och har nu ett eget bokförlag med flera egenskriva böcker. 

 

Jag har alltid älskat sagor och drömt om att bli barnförfattare. Välkommen till min sagovärld.  

bottom of page